İzmir Depremi

 İZMİR'DE DEPREM MEYDANA GELDİ

30 Ekim Cuma günü saat 14.51’de İzmir’de meydana gelen deprem haberi tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Gelen ilk görüntülerde görünen toz bulutlarının ardından herkes büyük telaşa kapıldı ve sevdiklerini aramaya başladı. Bu durum sonrasında hatlar kesildi ve trafik kitlendi. Merkezi Ege Denizi’nin Seferihisar açıkları olarak belirlenen 6.6 şiddetindeki deprem çok geniş bir alanda hissedildi. Başta İzmir, Aydın, Muğla ve Manisa olmak üzere Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de hissedildi.



15 saniye sürdüğü açıklanan deprem İzmir’de 20 ye yakın binanın yıkılmasına sebep oldu. Depremin ilk anından itibaren görevliler hemen harekete geçti ve AFAD, JAK, STK'lar ve belediyelerden 5.106 personel, 20 arama kurtarma köpeği ile 754 araç görevlendirildi. Sonraki zamanlarda bu personel sayısı 6049’a yükseldi.



Deprem yıkıcı etkisini birçok bölgede yüzünü gösterdi. Başta Bornova, Buca ve Bayraklı ‘da bulunan binalar başta olmak üzere 17 bina yıkıldı. Binaların 9’unda arama kurtarma çalışmaları son bulurken 8 katlı Rıza Bey apartmanı ve Doğanlı apartmanı başta olmak üzere birçok apartmanda halen arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

İKİ FELAKET BİRLİKTE: HEM DEPREM HEM DE TSUNAMİ

Seferihisar Sığacık’ta depremin yanı sıra tsunami de meydana geldi. İlk olarak deniz geri çekildi. Ardından deniz suları sahilden 400 metre ileriye kadar ilerledi. Beraberinde yatlar, tekneler, kayıklar ve arabalar sürüklendi. Seferihisar’da depremden dolayı kayıp yaşanmamasına rağmen tsunamiden dolayı yaşlı bir kadın boğularak hayatını kaybetti.


ÖNEMLİ İSİMLERDEN AÇIKLAMALAR

İzmir’de gerçekleşen depremin ardından yetkililer ve resmi otoriteler tarafından da açıklamalar geldi. İşte o açıklamalardan bazıları:

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Çok sayıda hasarlı binamız var. 20’ye yakın yıkım ihbarı var. Bayraklı dışında büyük merkez ilçelerimizde yıkım yok. Bayraklı bölgesinde enkaza ulaşım ve yaralı nakli için ana arterleri boş bırakalım. Seferihisar Sığacık’ta denizin yükselmesi nedeniyle su baskınları yaşandı. Ekiplerimiz görevlerinin başında.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal: Şu an hasar gören binalarımız çöken binalarımızdan söz ediliyor. Çok sayıda hasarlı binamız var. 10’a yakın ihbarını aldığımız binamız var. Birçok binamızda çatlama hasar var.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: AFAD verilerine göre; saat 14.51’de merkez üssü Ege Denizi- Seferihisar olan 6.6 büyüklüğünde #deprem meydana gelmiştir. İstanbul’da da hissedilen depremle ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir. Tüm vatandaşlarımıza ve İzmir’e geçmiş olsun.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı ‘da 6 bina yıkılma ihbarı geldi Uşak, Denizli, Manisa, Balıkesir, Aydın ve Muğla’da ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir Geçmiş olsun.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri İzmir’e yönlendirildi. Hızlı bir şekilde olay yerine intikal ediyoruz. Vatandaşlarımızı enkaz altından kurtarmak için seferber olacağız.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İzmir’deki depremde ne yazık ki 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 120 vatandaşımız depremden etkilendi. 38 ambulansımız, 35 UMKE ekibimiz ve 2 ambulans helikopterimiz olay yerinde. Tüm desteğimizle İzmir halkının yanındayız. Başımız sağ olsun.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İzmir’de meydana gelen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Devletimiz tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik.

   Açıklamaların yanı sıra birçok başkan ve devlet adamı deprem bölgesinde toplandı. Son olarak Van’da bir mitinge katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mitingin ardından hemen İzmir’e gideceğini açıkladı. Depremzedeleri bulundukları bölgede kimse yalnız bırakmadı. Aşevleri ve çadırlar kuruldu. Kızılay olayın hemen ardından harekete geçti ve faaliyetlerine başladı.

BARINMA VE BESLENME İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi için İzmir’e AFAD tarafından 960 çadır, 6 genel maksat çadırı, 4 bin 500 battaniye, 3 bin 672 yatak, 3 bin yastık ve 3 bin çarşaf seti; Türk Kızılay tarafından 2 bin 49 çadır, 51 genel maksat çadırı, 6 bin 888 yatak, 16 bin 50 battaniye ve 2 bin 657 mutfak seti sevk edildi. Ayrıca Türk Kızılay tarafından 112 personel, 137 gönüllü, 27 araç, 5 ikram aracı, 5 mobil mutfak ve 64 bin 345 malzeme (ikram ve içecek) bölgeye gönderildi.

HERKESE UMUT OLAN BAZI KURTARILIŞ HİKAYELERİ

Tüm Türkiye nefeslerini tutmuş tüm kalpleriyle bir kişinin daha kurtarılmasını beklerken özellikle depremin simgesi haline gelen kurtarılma hikayeleri de kayda geçti. Başta Buse olmak üzere Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Dereli Perinçek ile dört çocuğu, İnci, Umut ve aralarında bir tanede kedi olmak üzere 100’ü aşkın kişi yıkılmış binaların altından kurtarıldı. Maalesef aralarında hayatlarını kaybeden kişiler de oldu.



“Ben kedi sesi çıkarayım siz köpekleri gönderin” diyerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile konuşarak kurtarılmayı bekleyen Buse hassas burunlu köpeklerin bulması sonucu depremden 9 buçuk saat sonra kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Ardından hastanede Pakdemirli Buse’yi ziyarete gitti.

Bayraklı ‘da Doğanlar apartmanının enkazı altında kalan bir anne ve dört evladının da sabah saatlerinde yeri tespit edilmişti. Uzun uğraşlar sonucu anne ve çocuklarına ulaşıldı ve depremden 23 saat sonra bulundukları yerden çıkarıldı ancak çocuklardan biri hayatını kaybetti.



Diğer bir kurtarılış hikayesi de Bayraklı ilçesinde çöken 8 katlı Rıza Bey Apartmanı’nın enkazının altında mahsur kalan 16 yaşındaki İnci Okan ve köpeği Fıstık ’tan geldi. Enkazda arama kurtarma çalışması yürüten ekipler, önce İnci Okan’ın köpeği, Fıstık’a ulaştı. Ardından da depremden yaklaşık 17 saat sonra saat 08.00 sıralarında İnci Okan’a ulaştı. İnci Okan bulunduğu yerden sağ salim çıkarıldı. Kurtarılma anındaki görevlilerle konuşması da herkesi gözyaşlarına boğdu.

SAATLER GEÇSE DE UMUTLAR TÜKENMİYOR

İzmir'de geçen saatlere depremin ardından günler geçmesine rağmen sevindirici haberler gelmeye devam ediyor. Enkazın altından gelen bir ses bir nefes herkese umut oluyor. En son gelen sevindirici haberler ise şöyle:
Depremden 58 saat sonra Emrah apartmanından 14 yaşındaki İdil Şirin sağ çıkarıldı. ilk belirlemelere göre sağlık durumu iyi olduğu anlaşıldı ve hastaneye kaldırıldı. İdil'in enkaz altında yaşadığı anları anlattığı cümleler yürekleri sızlattı. İtfaiye erlerinin bilincinin yerinde olduğunu anlamak için İdil ile girdiği sohbette enkazın altında kardeşinin de olduğu anlaşıldı. İdil kardeşinin sağlık durumu sorulunca şu cümleyi söyledi: "Sabaha kadar durumu iyiydi ama bu sabah su istedi yüzü sıcaktı sonra titremeye başladı ellerini kemirdi buz gibi oldu sonra ses gelmedi" dedi itfaiye erine de söylediği ilk şey kardeşim öldü demek oldu. Bu cümleler bir çok insanın yüreğine oturdu. İdil'i olduğu yerden çıkarana kadar 3 saat boyunca itfaiyeci Bahadır Kuş İdil'i baş aşağı şekilde konuşarak uyanık tutmaya çalıştı. Sonunda da daha fazla dayanamayan Kuş baygınlık geçirdi ve arkadaşları yardımıyla enkazdan çıkarıldı. 3 saatin sonunda da kardeşi ile İdil Şirin enkazdan çıkarıldı ancak kardeşi İpek Şirin hayatını kaybetmişti. İdil'in ise tedavisine hastanende devam ediliyor.
İlerleyen saatlerde başka bir sevindirici ve herkesi gözyaşlarına boğan haber ise Doğanlar apartmanından geldi. Minik Elif'in annesi Seher Dereli Perinçek ve 10 yaşındaki ablaları depremden sağ bir şekilde 23 saat sonra çıkarılmıştı. Elif'in bir de 7 yaşındaki abisi maalesef ölü olarak enkazdan çıkarılmıştı. Elif'i arama çalışmaları devam ederken depremden 65 saat sonra sevindirici haber geldi. Elif enkazdan sağ bir şekilde çıkarıldı. Herkesin sevinç gözyaşları ve alkışları eşliğinde hastaneye kaldırıldı. İlk tedavinin ardından Elif iyi olduğuna dair hastaneden herkese el salladı. 

 

Blogger tarafından desteklenmektedir.